14/04/2021

11η εβδ - Kahoot Vs Quizziz

Πρόκειται για δυο μοναδικά λογισμικά δημιουργίας Quiz (εικ.1), με πολύ απλό τρόπο και εντυπωσιακά χρώματα, που όχι μόνο κινητοποιούν και αυξάνουν το ενδιαφέρον των μαθητών, αλλά αποτελούν και ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο στα χέρια του εκπαιδευτικού. Παρά την δίχως αμφιβολία μεγάλη εκπαιδευτική τους αξία, κυρίως στην αξιολόγηση των μαθητών, αλλά και τις πολλές τους ομοιότητες, οι δυο εφαρμογές παρουσιάζουν κάποιες διαφορές τόσο στο είδος των ερωτήσεων, όσο και στον τρόπο λειτουργίας τους.

Πιο συγκεκριμένα και με τις δυο εφαρμογές ο εκπαιδευτικός μπορεί να δημιουργήσει  Quiz, είτε χρησιμοποιώντας αποκλειστικά δικές του ερωτήσεις, είτε εισάγοντας από τη βιβλιοθήκη ερωτήσεις άλλων συναδέλφων. Επιπλέον, τα ολοκληρωμένα Quiz μπορούν και στις δυο περιπτώσεις να κρατηθούν προσωπικά, ή να γίνουν δημόσια, ώστε να μπορεί να τα βλέπει και να τα χρησιμοποιεί ο καθένας. Τέλος, για να συνδεθούν οι μαθητές, δεν χρειάζεται εγκατάσταση, απαιτείται και στα δυο απλά η εισαγωγή του λινκ ή ενός κωδικού.

Μια από τις σημαντικότερες διαφορές των δυο λογισμικών είναι η μορφή των ερωτήσεων. Αν και οι δυο εφαρμογές δίνουν την επιλογή της μορφής της ερώτησης ανάμεσα σε multiple choice, σωστό – λάθος, συμπλήρωση κενού, ανοιχτής απάντησης, δημοσκόπησης, κα., το Quizizz προσφέρει αυτές τις επιλογές χωρίς επιπλέον κόστος, ενώ στο Kahoot διαθέσιμα είναι το multiple choice και το σωστό – λάθος, ενώ για τις επιπλέον επιλογές χρειάζεται Upgrade από τον χρήστη. Επίσης,  αν και στις δυο εφαρμογές δίνεται η δυνατότητα προσθήκης εικόνας ή συμβόλων, το Kahoot δίνει έναν ορισμένο αριθμό εισαγωγής χαρακτήρων, ενώ το Quizizz επιτρέπει την εισαγωγή περισσότερων χαρακτήρων, ανάλογα με τον χρόνο της ερώτησης, αλλά και αλλαγή γραμματοσειράς, υπογράμμιση λέξεων κα. Ένα από τα μειονεκτήματα του Kahoot συγκριτικά με το Quizizz, είναι κατά την άποψή μου, το ότι οι ερωτήσεις μπορούν να προβληθούν σε μεγάλη οθόνη στην τάξη αλλά οι μαθητές δεν μπορούν να δουν τις απαντήσεις στις οθόνες των κινητών τους συσκευών και επιλέγουν τη σωστή απάντηση ανάλογα με το γεωμετρικό σχήμα και τον χρωματισμό που εμφανίζεται στη συσκευή τους. Αντίθετα στο Quizizz, οι μαθητές μπορούν να δουν στις συσκευές τους και την ερώτηση και τις απαντήσεις και να επιλέξουν τη σωστή. Από την άλλη, το Kahoot έχει τη δυνατότητα της λειτουργίας Ghost, που αποθηκεύει τις απαντήσεις του κάθε μαθητή ξεχωριστά, έτσι ώστε στο μέλλον να μπορεί ο ίδιος μαθητής να ανταγωνιστεί τον ίδιο του τον εαυτό και να μεγαλώσει το σκορ του, λειτουργία που επιτρέπει την επανάληψη της ύλης από τον μαθητή σε δεύτερο χρόνο και στην προσωπική του αξιολόγηση.

Προσωπικά θεωρώ και τα δυο λογισμικά εξαιρετικά, ενώ η απόφαση του ποιο από τα δυο θα χρησιμοποιήσω κάθε φορά, έχει να κάνει με το σκοπό για τον οποίο το χρειάζομαι. Το Kahoot με εξυπηρετεί όσον αφορά τις δραστηριότητες που συμβαίνουν σύγχρονα και μέσα στην τάξη σε πραγματικό χρόνο, ενώ για την ανάθεση εργασίας προκειμένου να την πραγματοποιήσουν οι μαθητές στο σπίτι τους και να ασκηθούν στις νέες πληροφορίες, χρησιμοποιώ κυρίως το Quizizz. 

        

                                            Εικόνα 1: Kahoot Vs Quizziz

 

 

Δοκιμάστε τα! 👍 


Kahoot:https://kahoot.it/challenge/02837342?challenge-id=e7689a5b-838b-44f4-9409-bec80b2d2c07_1618220451779 

Έως 9 Μάϊου 2021

 

Quizizz: https://quizizz.com/join?gc=26545874                

Έως 26 Απριλίου 2021

 

 

Βιβλιογραφία

https://www.blog.ipemgzb.ac.in/kahoot-vs-quizizz-whats-the-difference

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: