29/03/2021

9η εβδ - Οι τεχνολογίες στην τάξη

Στην προσπάθειά μου να βρω εργαλεία εύκολα στη χρήση, ενδιαφέροντα, αλλά και που να μην απαιτούν πολύ χρόνο στο να ανακαλύψω πως λειτουργούν, κατέληξα στα παρακάτω εργαλεία, τα οποία χρησιμοποιώ σχεδόν καθημερινά στην τάξη, είτε για μετάδοση της νέας γνώσης, είτε απλά για άσκηση και αξιολόγηση των μαθητών.

Learningapps.org (εικ.1): Πρόκειται για μια δωρεάν εφαρμογή, που προσφέρει πολλές διαφορετικές επιλογές στον εκπαιδευτικό, για τον σχεδιασμό διαδραστικών δραστηριοτήτων. Υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας σταυρολέξων, παζλ, χρονολογικής γραμμής, αντιστοίχισης, και πολλά άλλα. Εγώ το χρησιμοποιώ κυρίως για την αξιολόγηση των μαθητών στο τέλος μιας ενότητας, είτε σχεδιάζοντας ένα σταυρόλεξο με τις πιο σημαντικές έννοιες, όπου οι μαθητές αν καταφέρουν να το λύσουν όλο θα βρούνε την κρυμμένη λέξη, είτε με το παιχνίδι «ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος», όπου ανάμεσα σε τέσσερις απαντήσεις οι μαθητές πρέπει να βρούνε τη σωστή, με επίπεδα δυσκολίας και πόντους. Επίσης κάποιες  φορές χρησιμοποιώ το παζλ, καταρχήν για να διασκεδάσουν αλλά και για άσκηση των οπτικο-κινητικών δεξιοτήτων τους.

                                                   Εικ. 1: Learningapps.org

 

Kahoot (εικ.2): Όπως και το παιχνίδι «ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος», έτσι και το Kahoot, αρέσει εξαιρετικά στα παιδιά. Πρόκειται επίσης για μια δωρεάν εφαρμογή διαδραστικών διαδικτυακών μαθημάτων, με δυνατότητα εφαρμογής της και στην τάξη, με ερωτήσεις σωστό-λάθος, να βρεθεί η σωστή απάντηση ανάμεσα στις τέσσερις, ταξινόμησης,  παρουσίαση με slides, πόντους κα. Συνήθως  το χρησιμοποιώ για αξιολόγηση των μαθητών, αλλά και στην αρχή του μαθήματος για brainstorming, όπου οι μαθητές γράφουν τις ιδέες τους και αυτές οπτικοποιούνται με μορφή κάρτας.

                                                         Εικ. 2: Kahoot               

 

Quizlet (εικ.3): Επίσης δωρεάν εφαρμογή δημιουργίας κουίζ, με flashcards. Χρησιμοποιείται κυρίως για την εκμάθηση ξένων γλωσσών, αλλά εγώ το χρησιμοποιώ και σε άλλα γνωστικά αντικείμενα πχ την άσκηση των γλωσσικών δεξιοτήτων όπου οι μαθητές πρέπει να πληκτρολογήσουν αυτό που ακούνε ή την απάντηση μιας ερώτησης.

                                                           Εικ. 3: Quizlet

 

Virtual Tour Creator - Thinglink (εικ.4,5): Εξαιρετικά εργαλεία εικονικής πραγματικότητας που πετυχαίνουν την διαδραστικότητα. Ο χρήστης μπορεί να προσθέσει πανοραμικές εικόνες 360ο και ενώ η εικόνα περιστρέφεται εμφανίζονται σημειώσεις, που μπορεί να είναι κείμενο, εικόνα, βίντεο, link, κα και όταν ο χρήστης κάνει κλικ πάνω, εμφανίζονται πληροφορίες. Το χρησιμοποιώ για το μάθημα της γεωγραφίας, αλλά και πριν από επισκέψεις σε μουσεία, για δώσω πληροφορίες στους μαθητές γι’ αυτά που θα δούμε. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από τους μαθητές μεγαλύτερων τάξεων ως ανάθεση μιας εργασίας. 



            Εικ. 4: Virtual Tour Creator                                         Εικ.5: Thinglink

 

Pixton - Storybird (εικ. 6): Εργαλεία ψηφιακής αφήγησης, πολύ εύκολα στη χρήση και για τους μαθητές. Τα παιδιά μπορούν να επιλέξουν τη σκηνή, τον ηθοποιό, την κίνηση των χεριών ή του σώματός του, την κατεύθυνση κίνησης, τους μορφασμούς του προσώπου του κα. Το έργο μπορεί να δημοσιευτεί στα κοινωνικά δίκτυα ή να κατέβει στον υπολογιστή σε μορφή κόμικ. Τα χρησιμοποιώ συνήθως για τον γνωστικό τομέα της γλώσσας, αλλά είναι μια πολύ καλή ευκαιρία οι μαθητές να νιώσουν δημιουργικοί και να ασκήσουν τη φαντασία τους. Συνήθως χωριζόμαστε σε ομάδες και η κάθε ομάδα στο τέλος παρουσιάζει το έργο της στις υπόλοιπες.

Εικ.6: Pixton
 

PosterMyWall (εικ.7): Δωρεάν εφαρμοφή για την δημιουργία Poster. Προσφέρει ήδη έτοιμα templates αλλά ο χρήστης μπορεί να σχεδιάσει και μόνος του. Το χρησιμοποιώ συνήθως μετά το τέλος του μαθήματος για να δω σε ποιο βαθμό οι μαθητές κατανόησαν την νέα γνώση που τους δόθηκε. Ομαδοσυνεργατική δραστηριότητα, όπου τα παιδιά μπορούν να προσθέσουν εικόνες, κείμενο, μουσική, βίντεο κα. Πολύ σημαντικό είναι ότι μπορούν να δουλέψουν συνεργατικά, ακόμη και όταν δεν βρίσκονται στον ίδιο χώρο, δίνοντας έναν συγκεκριμένο κωδικό. Το έργο μπορεί να κατέβει στον υπολογιστή αλλά και να κοινοποιηθεί στα social media.                                  

                                                Εικ.7: PosterMyWall

 

Padlet (εικ.8): Αυτή η εφαρμογή αποτελεί την εξέλιξη του κλασσικού μαυροπίνακα. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει την μορφή που θα έχει ο τοίχος του, πχ. ποστ με ροή ή με μορφή πλέγματος, καμβά, χρονολογικής σειράς κα. και πάνω του μπορούν να κολλήσουν post με κείμενο, εικόνα, ηχογράφηση, link, βίντεο, κα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλα τα γνωστικά αντικείμενα και ευνοεί τις ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά καθώς με έναν κωδικό επιτρέπει στους χρήστες να εργαστούν όλοι μαζί. Το χρησιμοποιώ κυρίως στην αρχή μιας ενότητας για brainstorming. Σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι ο χρήστης μπορεί να δηλώσει αν μια ανάρτηση του αρέσει με emoji’s

      


                                                               Εικ.8: Padlet
 

 

Βιβλιογραφία:

https://edtech.gr/learning-apps-interactive/

https://www.techlearning.com/how-to/what-is-kahoot-and-how-does-it-work-for-teachers

https://twitter.com/quizlet/status/1062068547919048704?lang=el

https://arvr.google.com/tourcreator/  

https://apps4trainers.org/pixton/

https://www.g2.com/products/postermywall/reviews

https://edtechreview.in/trends-insights/insights/1468-why-padlet-is-an-important-tool-for-your-classroom

https://www.thinglink.com/scene/786229532783804418